Teknoloji ve İnternet Yayınları Veli Bilgilendirmesi

Teknoloji ve İnternet Yayınları Veli Bilgilendirmesi

  

14.03.2019 289

Değerli Velimiz, 

Çocukların kendilerine ve başkalarına zarar vermesine neden olabilecek çeşitli görevleri gerçekleştirmelerini isteyen “Mavi Balina, Momo” vb. “kışkırtma oyunları” son dönemde özellikle anne babalar üzerinde panik yaratmakta ve çocuklarını nasıl koruyabilecekleri ile ilgili endişeye neden olmaktadır. Kaygı ve korkunun kolayca bulaşan duygular olduğu düşünüldüğünde anne babaların bilinçli olması ve doğru önlemleri alması çocukların korunmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri olacaktır. 

Anne baba olarak, okulda alınan bu önlemlerin yanı sıra sizin dikkat etmenizde ve uygulamanızda fayda olan bazı noktalar konusunda da sizi bilgilendirmek ve her daim uygulanması gereken teknoloji kurallarının altını çizmek istiyoruz:

 

•      Zarar veren oyun, uygulama, video vb. ile ilgili merak ya da kaygı uyandırmaktan kaçının. Momo, Mavi Balina vb. isimleri kullanmayın; görselleri çocuğunuzla paylaşmayın. Çocuklar bilişsel, duygusal gelişimleri ve yaşam deneyimlerinin azlığı nedeniyle kandırılmaya ve korkutulmaya daha açıklardır. Merak duygularına kapılıp daha sonra görebilecekleri zararı kestiremeyebilirler. 

•      Çocuğunuzun davranışlarında, alışkanlıklarında bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin. Daha önce olmayan karanlık korkusu, gece yalnız uyumama vb. durumların neden olduğunu konuşun. Gerekiyorsa korkularıyla baş etmesine yardımcı olacak bu süreçte yumuşak geçiş yapmasını sağlayacak küçük bir gece lambası, uyuyana kadar yanında kalmak gibi önlemler alın. Desteğinize rağmen bir hafta içinde gelişme olmazsa rehber öğretmeniniz ile iletişime geçin. 

•      Sizin kontrol alanınız dışında herhangi bir şekilde çocuğunuz bu zararlı içeriklere maruz kaldıysa bu sanal karakterlerin gerçek olamayacağı yönünde açıklamalarınızı yapın ancak korkuları ile alay etmeyin. Bazı insanların çevrelerindeki korkutmak ya da çıkar sağlamak için böyle hayal ürünü karakterleri oluşturabileceğini; bu karakterlerin gerçek hayatta asla kendilerine zarar veremeyeceğini açıklayın. 

•      Çocuğunuzun internet erişimini sağlayan teknolojik aletleri sadece ortak yaşam alanları içinde kullanmasını sağlayın.

•      İnternet kullanımı konusunda gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edinin. 

•      İnternette kendisini rahatsız edecek bir içerikle karşılaştığında size anlatmasını isteyin. Asla kızmayın ve azarlamayın; sakince dinleyin.Böyle durumlarda size güvenebilmesi onu daha büyük yanlışlar yapmaktan korur. “Benim çocuğum yapmaz.” diye düşünmeyin.

Çocuğunuzla beraber teknoloji kullanımında güvene dayanan bir ilişki yaratmak için mutlaka birlikte kurallarınızı oluşturmayı ihmal etmeyin. 

•      Sanal dünyada iletişim kuracağı kişilerle ilgili kurallarınız net olsun. İlköğretim çağındaki çocuklar bu konudaki en büyük risk grubudur. Kişisel bilgilerini verebilecek kadar büyük ancak karşısındaki kişiye güvenip güvenmemesi konusunda net karar veremeyecek kadar tecrübesizdirler. Sizin izniniz olmaksızın adını, adresini, telefon numarasını, kişisel herhangi bir bilgisini vermemesi gerektiğini öğretin.

•      İnternet kullanıcı adı ve şifrelerinin sizde de olmasını talep edin. Özellikle küçük yaşlarda bu konuda bilinç kazanırsa özerkleşmek istediği ergenlik döneminde aranızdaki güven ilişkisine siz de daha fazla güvenebilirsiniz. 

•      Size sormadan kendi başına sanal ortamda alışveriş yapmaması gerektiğini, kredi kart ve şifre bilgilerini asla vermemesi gerektiğini belirtin. 

•      Çocuğunuzun teknolojik aletleri kullanma ve internette geçirdiği süre ile ilgili onunla birlikte belirleyeceğiniz kurallarınız net olsun. Bu süre, özel durumlar dışında ilköğretim çocuğu için 30- 60 dakika arasında olabilir. Unutmayın ki, sağlıklı bir gelişim için yüz yüze iletişime, spora, sanat, vb. de vakit ayırması gerekir. 

•      Ondan her zaman, her yerde kendine yakışacak davranışları beklediğinizi belirtin. Çevresindekiler tarafından kabul görmek için doğru olmadığını düşündüğü davranışların ve sözlerin sanal ortamda bir parçası olmaktan kaçınmayı öğretin. 

•      İnternet ortamında paylaştıkları fotoğraf ya da diğer şahsi bilgilerin iyi niyetli olmayan kişiler tarafından kullanabileceğini, bu nedenle herhangi bir şeyi paylaşmadan önce dikkatli olması gerektiğini söyleyin. 

•      Şaka yapmak amacıyla bile tehdit edici ya da aşağılayıcı kelimelerin sanal dünyada kullanılmaması gerektiğini ve bu tarz bir iletişimin yasal olarak yaptırımları da olabileceğini belirtin. Günlük hayatta olduğu gibi kibar ve güzel bir dil kullanmasını isteyin.

•      Teknoloji kullanımı konusunda belirleyeceğiniz kurallarla ilgili tutarlı olun. Kural ve sınırların çocuğunuzu cezalandırmak için değil; zararlı olabilecek etkenlerden korumak için olduğunu unutmayın. Sadece kuralları belirlemek yeterli değildir; bunların denetlenmesi ve kurallar konusunda rol model olmak önemlidir.